Separationsangst

Hvorfor opstår separationsangst?

Hvis du oplever, at dit barn ændrer sig fra at være roligt, når du forlader lokalet, til at det pludselig begynder at græde, når du går, og hvis dit barn pludselig ikke længere vil have fremmede til at holde det og komme tæt på, så er helt naturligt!

Separationsangst er et positivt tegn på normal udvikling og opstår typisk, når barnet er 6-15 måneder gammelt. Dit barn forstår nu, hvor afhængigt det er af sine omsorgspersoner. En omsorgsperson kan både omfatte bedsteforældre, fagfolk, der er tæt involveret i barnets pleje og jer som forældre.

Da børn i denne alder bliver mere opmærksomme på deres omgivelser, betyder det, at de ikke føler sig så sikre uden dig som omsorgsperson. Barnets voksende bevidsthed om verden omkring sig, kan også få barnet til at føle sig usikkert eller bange i nye situationer eller med nye mennesker, selvom du er der. Når børn begynder at kravle og gå, udvikler de også angst for at blive forladt. Derfor begynder en proces, hvor du vil opleve, at dit barn kravler/går væk – for så igen at søge tilbage til dig og trygheden. Man kan sige, barnet har en tryg havn i sine forældre. Når man forlader barnet, kan barnet ikke selv styre denne proces, og så bliver det selvfølgelig utrygt.

Hvordan håndteres separationsangst?

Separationsangst kan gøre det svært at forlade dit barn i børnehaven eller i andres pleje. Du kan føle dig ramt af barnets tårer og bekymre dig for effekten på dit barn, hver gang du skal forlade det.

Husk, det er kun naturligt for dit barn at føle sig nervøst uden dig, så der er ingen grund til at føle sig skyldig, når du skal fortsætte med andre dele af dit liv. Faktisk er separationsangst normalt et tegn på, at du har en god tilknytning til dit barn.

I stedet kan du fokusere på at hjælpe dit barn med at forstå og håndtere dets følelser, så det føler sig mere sikkert. Dit barn vil lære, at når du forlader det, bliver de ok igen, og du kommer tilbage. Hvis dit barn er gammelt nok, kan du tale med det om, hvad der sker, hvor du skal hen og hvornår du kommer tilbage igen.

Ved at forlade dit barn hos en anden omsorgsperson, vil du ikke skade barnet psykisk. Du hjælper derimod barnet med at lære at klare sig uden dig, og det er et vigtigt skridt i retning af barnets voksende uafhængighed. Vær ikke for hård ved dig selv – separationsangst er almindelig, og det er normalt.

Tips til at håndtere separationsangst

Øv en kort adskillelse fra dit barn til at begynde med

Du kan starte med at forlade dit barn hos andre i et par minutter, mens du kigger i den lokale butik. Forlad dit barn hos en person, det kender, så det stadig føler sig komfortabelt og sikkert i dit fravær. Gradvist kan du arbejde hen imod længere adskillelser, og du kan lade dit barn opleve adskillelse i mindre velkendte situationer.

Tal med dit barn om, hvad I skal sammen senere på dagen

Tal med dit lille barn om, hvad I sammen skal gøre, når du ser barnet igen. Så har dit barn noget at se frem til med dig. For eksempel kan man sige: “Når mor kommer tilbage for at hente dig, går vi sammen ud og handler ind til aftensmad.”

Efterlad noget trøstende hos dit barn

Det kan trøste dit barn at få noget, det identificerer med dig – såsom et tørklæde med din duft på eller et favoritlegetøj. Dette kan berolige barnet, mens du er væk.

Gør farvel til en positiv situation

Når du forlader din barn, kan du sende beroligende signaler, ved at du smiler, vinker og siger farvel med en lys og varm tone. Ellers vil dit barn afkode din nervøsitet. Ved at give dit barn erfaring med at sige farvel og opleve lykkelige genforeninger, giver du dit barn en vigtig livslære. Husk at starte med små adskillelser.

Hvornår skal du søge hjælp til at håndtere separationsangst?

Det er helt naturligt for babyer og småbørn at græde, når de skilles fra deres primære omsorgspersoner. Men som babyer bliver ældre, er de mere i stand til at forstå, at mennesker og ting eksisterer, selv når de ikke kan se dem. Indtil det sker, er det vigtigt at barnets angst ikke forhindrer dem i, at få nye oplevelser som socialisering og læring i børnehaven. Barnet trivsel og glæde bør komme tilbage kort tid efter du har forladt det, og du går på arbejde.

Hvis dit barns angst er så kraftig, er det ked af det i lang tid, efter at du har forladt det, eller det har stået på i mere end et par uger, er det en god idé at drøfte det med pædagogerne. I er selvfølgelig velkomne hos mig, såfremt I har behov for en samtale om det emne.

Du kan læse mere om angst hos børn her.

Kom i kontakt

Udfyld nedenstående kontaktformular og jeg vil vende tilbage hurtigst muligt.