Lavt selvværd

Du kan skabe godt selvværd, men det kræver træning. Start med at være omsorgsfuld over for dig selv. Acceptér at du er for hård og kritisk og begynd at tale positivt til dig selv – også selvom det føles forkert.

Selvværd er en grundlæggende følelse af, at man som person er værdig til andres og egen kærlighed, omsorg og beundring. Selvværd skal ikke forveksles med selvtillid. Selvtillid er troen på egne evner i forhold til at udføre en given opgave. Nogle gange følges selvværd og selvtillid ad, men du kan sagtes have tro på egne evner og stadig have et dårligt selvværd.

Tegn på dårligt selvværd kan være:

  • Du har svært ved at tro på, at dine relationer vil dig. Du har tanker om, at andre kun er sammen med dig, fordi de er flinke, men ikke mener det oprigtigt
  • Du finder konstant fejl ved dig selv. Du er f.eks. meget kritisk over for dit udseende eller din væremåde
  • Du har en følelse af, at du aldrig er blevet set, som den du er
  • Du har en følelse af at være forhindret i at springe ud og bare være dig

Lavt selvværd kan ændres til et godt selvværd

Selvværd indeholder en kombination af flere aspekter i troen på sig selv, herunder følelser, handlinger og udseende. Det positive er, at dit selvværd er smidigt, og det kan hæves gennem terapi og ved at du aktivt arbejder med det.

Mange mennesker oplever, at deres selvværd varierer afhængigt af situationen eller fra dag til dag. Selvom mange beskriver deres selvværd som enten højt eller lavt, oplever de fleste mennesker, at deres selvværd varierer. Hvis du oplever dit selvværd som meget svingende, er du ikke alene. Gennem terapi kan du få en forståelse for, hvad der får dit selvværd til at svinge, og du kan arbejde med at få flere af de positive dage. Ved at arbejde på at bedre dit selvværd, bliver du bedre i stand til at klare udfordringer og skuffelser. Selvværd handler ikke om at føle sig godt tilpas hele tiden. Selvværd handler om, at du føler sig sikker på, at du kan klare livets udfordringer, og at du fortjener at opleve kærlighed og accept fra andre såvel som fra dig selv.

Når manglende selvværd, bliver en ond cirkel

Personer med lavt selvværd har en negativ, misbilligende holdning til sig selv og er ikke i stand til at se ud over deres begrænsninger og problemer. Lavt selvværd kan hos nogen have den negative effekt, at de overreagerer, hvis de kritiseres. Personer med lavt selvværd tager ofte andres kritik for dybt ind og bliver selvdestruktive og selvkritiske. Hos nogle personer med lavt selvværd betyder det, at de giver køb på deres egne holdninger og meninger, så de bedre passer ind. Dette er en ond cirkel, som forstærker følelsen af at være forkert og følelsen af ikke at være god nok, som man er. Personer med lavt selvværd undgår ofte potentielt ubehagelige situationer eller arrangementer, hvor de kommer for meget i spil. Nogle personer med lavt selvværd nedgør sig selv over for andre på – enten på en sjov eller en alvorlig måde, eller de undervurderer deres egen indsats og værd. Effekten af ​​lavt selvværd og måden, det kommer til udtryk, varierer fra person til person.

Veje til at få et bedre selvværd

Jeg tilbyder terapi til selvværd, men der er skridt, du selv kan starte med at tage for at forbedre dit selvværd.

  1. Du kan øve dig i at tale positivt til dig selv. Det føles måske forkert i starten, men tænk på hvor lang tid du har været selvkritisk. Det tager tid, inden noget nyt føles rigtigt.
  2. Du kan begynde at sætte realistiske mål for dig selv og fremhæve de positive aspekter i dit liv.
  3. Det er også nyttigt, hvis du tager aktiv del i dit sociale supportnetværk, dvs. din familie, venner og andre, der er tæt på dig. At være alene er ikke sundt.
  4. Du kan forbedre selvværd ved at bidrage med noget – give noget tilbage til samfundet. Det kunne være noget så simpelt som at gøre noget godt for en anden. Eller ved at deltage i frivilligt arbejde, f.eks. i et lokalt suppekøkken.
  5. Desuden kan selvværd forbedres gennem statusforbedring. Det betyder, at du med fordel kan opdyrke en færdighed, du særligt er god til. Lav noget du elsker.

I terapien vil en central del af sessionerne gå med at identificere ​​dine kerneproblemer og begynde at gennemføre ændringer i forhold til dem. Sessionerne vil også blive brugt til at identificere dine personlige forhindringer for at gennemføre ændringerne, og vi vil benytte forskellige metoder til at fjerne forhindringerne. Metoderne varierer fra person til person. Et godt sted at starte er en kombination af, at bruge tid sammen til at forstå, hvad du oplever og tænker og til at forstå, hvordan det påvirker dine følelser. Når denne forståelse er på plads, kan vi arbejde sammen om tilpassede øvelser, der er beregnet til at styrke dit selvværd og din selvtillid på de måder, der passer bedst til dig.

Succes ved at se de små fremskridt

Når du ser små fremskridt, kan vi vende tilbage til disse situationer og udforske, hvad der gjorde en forskel. Herved identificerer vi hvordan du kan forsætte med at arbejde på disse områder. Forbedring af selvværd er en proces, der kræver tålmodighed. Det indbefatter undertiden ‘aha øjeblikke’, hvor dit perspektiv ændres og din følelse af muligheder udvides. Det indbefatter undertiden også en følelse af ”to skridt fremad og et skridt tilbage”. Det vigtige er at fortsætte med at prøve og minde dig selv om, at du vil opleve positive gevinster, hvis du fortsætter arbejdet hen imod et bedre selvværd. Igennem terapien vil du komme til at forstå og udnytte dine styrker og dermed blive mere motiveret. Du vil se dit humør og kvaliteten af ​​dine relationer forbedres.

Kom i kontakt

Udfyld nedenstående kontaktformular og jeg vil vende tilbage hurtigst muligt.