Tegn på angst hos voksne

Hvad er normalt?

Alle bliver nervøse eller ængstelige fra tid til anden – når de taler offentligt for eksempel, eller når de går gennem økonomiske vanskeligheder. For nogle mennesker bliver angst så hyppigt eller så kraftigt, at det begynder at overtage deres liv. Hvordan kan du vide, om din daglige angst har krydset linjen ind i en lidelse? Det er ikke nemt. Angst kommer i mange forskellige former – såsom panikanfald, fobi og social angst – og sondringen mellem en officiel diagnose og “normal” angst er ikke altid klar. Her er en start: Hvis du oplever nogle af de følgende symptomer regelmæssigt, kan du måske tale med din læge. Understående tegn, kan også findes hos børn med angst

Overdreven bekymring

Kendetegnet ved generaliseret angstlidelse (GAD) – den bredeste type angst – er at personen bekymrer sig for meget om hverdagens store og små ting. Men hvad betyder “for meget”? I tilfælde af GAD betyder det at have vedholdende ængstelige tanker på de fleste dage i ugen i seks måneder. Angsten skal også være så dårlig, at den forstyrrer det daglige liv og ledsages af mærkbare symptomer, såsom træthed. Sondringen mellem en angstlidelse og bare at have normal angst er, om dine følelser forårsager en masse lidelser og dysfunktion

Søvnproblemer

Svært ved at falde i søvn eller opholder sig i søvn er forbundet med en lang række sundhedsmæssige forhold, både fysisk og psykisk. Og det er selvfølgelig ikke usædvanligt at kaste og vende sig i sende, hvis det er natten før en stor tale eller jobsamtale. Men hvis du kronisk eller meget ofte finder dig selv vågen, bekymret eller tænker meget på specifikke problemer (som penge) eller slet ikke noget – kan det være et tegn på en angstlidelse. Nogle undersøgelser peger på, at ca. halvdelen af ​​alle mennesker med GAD lider af søvnproblemer . Et andet tegn på at angst kan være involveret? Du vågner og føler hjerne kører i selvspind, tankerne kører i ring og du kan ikke berolige dig selv.

Irrationel frygt

Nogle typer angst er ikke generaliseret. De er tværtimod er det knyttet til en bestemt situation eller ting som flyver, dyr eller åbne pladser. Hvis du oplever. at frygten bliver overvældende, forstyrrende og overdrevne i forhold til den aktuelle risiko, er det et tegn på fobi, som også er en slags angstlidelse. Selvom situationer hvor en forbi kan komme til udtryk, ofte kan undgå (f.eks. holde sig væk fra edderkopper), er det ikke altid muligt. Det kan også være svært at forudsige om man vil blive angst, fordi fobien ikke kommer til overfladen, før du konfronterer en bestemt situation og opdager, at du ikke er i stand til at overvinde din frygt. “En person, der er bange for slanger, kan gå i årevis uden at have et problem, men så pludselig ønsker personen at besøge Australiens vildmark, og indser, at der er behov for behandling.”

Muskelspænding

Muskelspænding – om det består af at knytte din kæbe, bøje dine næver eller bøje muskler gennem hele kroppen – er ofte en følgesvend til angstlidelser. Dette symptom kan være så vedholdende og gennemgribende, at folk, der har levet med det i lang tid, måske holder op med at bemærke det efter et stykke tid. Regelmæssig motion kan hjælpe med at holde muskelspændingen under kontrol, men spændingen kan blusse op, hvis en skade eller en anden uforudsete begivenhed forstyrrer en persons træningsvaner. Det medfører at de ikke kan håndterer deres angst som de plejer, hvilket kan gøre personen rastløs og irritabel.

Kronisk fordøjelsesbesvær

Angst kan starte i sindet, men det manifesterer sig ofte i kroppen gennem fysiske symptomer, som kroniske fordøjelsesproblemer. Irritabel tarm er en tilstand præget af mavepine, kramper, oppustet hed, gas, forstoppelse og / eller diarré “er dybest set en angst i fordøjelseskanalen. Irritabel tarm er ikke altid relateret til angst, men de to forekommer ofte sammen og kan gøre hinanden værre. Tarmsystemet er meget følsomt for psykisk stress – og omvendt kan det fysiske og sociale ubehag ved kroniske fordøjelsesproblemer få en person til at føle sig mere ængstelig.

Sceneskræk

De fleste mennesker får mindst nogle få sommerfugle, før de adresserer en gruppe mennesker eller på anden måde er i fokus. Men hvis frygten er så stærk, at ingen coaching eller praksis vil lindre det, eller hvis du bruger meget tid på at tænke og bekymre dig om det, kan du have en form for social angstlidelse (også kendt som social fobi). Folk med social angst har en tendens til at bekymre sig om dage eller uger, der fører op til en bestemt begivenhed eller situation. Og hvis de klarer at gå igennem med det, har de tendens til at være dybt ubehagelige og kan dvæle på det længe efter og undre sig over, hvordan de blev dømt.

Selvbevidsthed

Social angstlidelse involverer ikke altid at tale med en skare eller være centrum for opmærksomheden. I de fleste tilfælde er angsten provokeret af hverdagssituationer som at lave en-til-en samtale til en fest, eller spise og drikke foran selv et lille antal mennesker. I disse situationer har folk med social angstlidelse tendens til at føle, at alle øjne er på dem, og de oplever ofte rødme, rysten, kvalme, kraftig sved eller vanskeligheder med at føre en samtale. Disse symptomer kan være så forstyrrende, at det gør det svært at møde nye mennesker, opretholde relationer og varetage et arbejde eller gå i skole.

Panik

Panikanfald kan være skræmmende: Symptomet er en pludselig, gribende følelse af frygt og hjælpeløshed, der kan vare i flere minutter, ledsaget af skræmmende fysiske symptomer som åndedrætsbesvær, et knusende eller racerende hjerte, prikkende eller følelsesløshed, sved, svaghed eller svimmelhed, Brystsmerter, mavesmerter og følelse af varme eller kolde. Ikke alle der har panikanfald, har en angstlidelse, men folk der oplever dem gentagne gange, kan blive diagnosticeret med panikforstyrrelse. Mennesker med paniklidelse lever i frygt for hvornår, hvor og hvorfor deres næste angreb kan ske, og de har tendens til at undgå steder, hvor der er sket angreb i fortiden.

Flashbacks

Genoplivning af en forstyrrende eller traumatisk begivenhed – et voldeligt møde, en elskedes pludselige død – er et kendetegn ved posttraumatisk stresslidelse (PTSD), som deler nogle funktioner med angstlidelser. (Indtil for nylig blev PTSD set som en form for angstlidelse snarere end en selvstændig tilstand.) Men flashbacks kan forekomme med andre typer angst også. Nogle undersøgelser, herunder en undersøgelse fra 2006 i Journal of Angst Disorders1, tyder på, at nogle mennesker med social angst har PTSD-lignende flashbacks, af oplevelser der måske ikke forekommer åbenlyst traumatiske.

Perfektionisme

Det overkræsne og detaljefokuserede sind er kendt som perfektionisme og det går hånd i hånd med angstlidelser. Hvis du konstant dømmer dig selv, eller du konstant har forventninger om at lave fejl eller præsterer under din standard, så har du sandsynligvis en angstlidelse. Perfektionisme er især almindelig i OCD (Obsessive Compulsive Disorder), som ligesom PTSD, længe er blevet betragtet som en angstlidelse. “OCD kan ske subtilt som i tilfælde af nogen, der ikke kan komme ud af huset i tre timer, fordi deres sminke skal være helt helt rigtigt, og de lægger den om mange gange.

Kompulsiv adfærd

For at blive diagnosticeret med OCD (Obsessive Compulsive Disorder) skal en persons tvangstanker og påtrængende tanker være ledsaget af tvangsmæssig adfærd, om det er mentalt (at fortælle dig selv, det vil være okay igen og igen) eller fysisk (håndvask, rette på ting ). Obsessiv tænkning og tvangsadfærd bliver en til en lidelse, når behovet for at fuldføre adfærdene – også kendt som “ritualer” – begynder at drive dit liv. Hvis du f.eks. skal have tallerkenerne stående på en bestemt måde, ellers går du i panik. Eller du tjekker om døren er lukket 10 gange.

Lav selvværd og tvivl

Vedvarende mangel på selvtillid og tvivl om egen formåen, er et fælles træk ved angstlidelser, herunder generaliseret angstlidelse og OCD. I nogle tilfælde kan tvivlen dreje sig om et spørgsmål, der er centralt for en persons identitet, som “Hvad hvis jeg er homoseksuel?” Eller “Elsker jeg min mand så meget, som han elsker mig?” Disse “tvivlsangreb” er særligt almindelige, når et spørgsmål er ubesvarligt. En person med OCD kan tænke, at hvis jeg bare kunne vide med 100% sikkerhed, om jeg var homo eller hetrosexuel, ville begge dele være fint. Det er intolerancen overfor usikkerhed, der gør spørgsmålet til en besættelse. Såfremt du oplever nogle af ovenstående, er du velkommen til at kontakte mig for en uforpligtende samtale.

Kom i kontakt

Udfyld nedenstående kontaktformular og jeg vil vende tilbage hurtigst muligt.

    Fodnoter

    1. J Anxiety Disord. 2006;20(7):896-914. Epub 2006 Feb 21. Traumatic and socially stressful life events among persons with social anxiety disorder. Erwin BA1, Heimberg RG, Marx BP.